• ŠALIANSKY MAŤKO ¬- I. kategória

          • Maťko, chlapec zo Šale, sa tešil, že sa naši najmladší recitátori - žiaci druhých a tretích ročníkov zišli 20. decembra 2022 v školskej knižnici. Spoločné popoludnie trávili recitovaním slovenských povesti. Porotu zaujali regionálnym výberom, skvelým prednesom i citlivým prežívaním.  Vďaka a obdiv patrí všetkým deťom   a ich učiteľkám.

                 V I. kategórii súťažilo 11 žiakov. Na treťom mieste sa umiestnila žiačka Šarlota Panáková z II. C. Na druhom mieste žiačka Veronika Chromišinová z III. A.  

                 V konkurencii rovesníkov ukázal svoj recitačný talent Ľudovít Bajus, žiak z III. B. Zabezpečil si postup do okresného kola. Ľudkovi blahoželáme a prajeme mu veľa úspechov v okresnom kole.

          • Na svätého Mikuláša ...

          •       Na svätého Mikuláša, neučí sa, neskúša sa ... Známa vetička, ktorá sa v školách píše na tabuľu 6. decembra. Aj v tomto školskom roku naše deti túžobne očakávali príchod Mikuláša so svojou družinou. Mikuláš (ináč riadne urastený chlapisko) prišiel aj svojimi pomocníkmi anjelikmi (boli to krásne anjelice) a sobíkmi (krásne sobie žienky). Spolu s nimi prišiel aj čert – vlastne riadne nazlostená čertica. Tá vystrájala: zhadzovala žiakom veci z lavíc, zamazala im tváre uhlím. Po zarecitovaní básničiek alebo zaspievaní pesničiek sa deti napokon vytúžených darčekov predsa len dočkali. Po návšteve Mikuláša nám tak zostali pekné spomienky.

          • Beseda o vesmíre

          • 1. a 5. decembra 2022 sa v jednotlivých triedach na 1. stupni uskutočnili  besedy žiakov s pracovníkmi Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína z úseku astronómie Mgr. Evou Gimovou a Beátou Leškovou. Cieľom týchto besied bolo priblížiť žiakom veku primeranou formou tému: Vesmír a slnečná sústava. V 1. až 3. ročníku boli besedy v rozsahu 1 vyučovacej hodiny. Žiaci si pozreli rozprávku o vzniku vesmíru a mohli si pozrieť aj zbierku meteoritov. Besedy vo štvrtom ročníku mali formu blokového vyučovania v rozsahu 2 vyučovacích hodín. Besedy vo štvrtom ročníku sú aj prípravou žiakov na obvodovú súťaž: Čo vieš o hviezdach, ktorá sa uskutoční v CVČ Sečovce.

          • “Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“

          • Naša škola sa už tretí rok zapojila do celoslovenskej zbierky s názvom “Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“, ktorá je zameraná na obdarovanie starkých  v Domove seniorov.  Deti spolu s rodičmi a pani učiteľkami s láskou pripravili darčeky,  do ktorých vložili okrem vecí aj kus svojho srdiečka. Podarilo sa nám vytvoriť 64 krabíc, ktoré poputovali do rôznych domovov a veríme že potešili všetkých. Ďakujeme krásne za zapojenie sa do tejto zbierky.

          • Deň otvorených dverí na Spojenej škole Sečovce

          • 8. decembra žiaci našej školy navštívili počas Dňa otvorených dverí Spojenú školu v Sečovciach. Videli odborné učebne, v ktorých na hodinách, ktoré boli pre nich pripravené, mohli vidieť veľa zaujímavostí. Pozreli sa do telocvične, v ktorej si mohli vyskúšať bojové umenie, žiaci gymnázia im odprezentovali, čo všetko zažívajú počas štúdia. Tento deň bol pre nich príjemným spestrením! 

          • Pytagoriáda 2022 - kategória P3, P4

          • Dňa 7. decembra 2022 sa konalo školské kolo Pytagoriády pre kategórie P3, P4.

            V kategórii P3 súťažilo 12 žiakov tretích ročníkov. Úspešní riešitelia P3 sú Zara Kačuňová a Sára Sokoliová z III. A, Ľudovít Bajus, Hana Špirková a Karin Korytková z III. B a Liliana Jakabová z III. C. Najviac sa darilo Ľudovítovi Bajusovi z III. B, ktorý sa umiestnil na 1. mieste a Liliane Jakabovej z III. C, ktorá sa umiestnila na 2. mieste. Obaja postupujú do okresného kola.

            V kategórii P4 súťažilo 18 žiakov štvrtých ročníkov. Úspešní riešitelia P4 sú Boris Bočko, Matej Jakub a Dávid Žadanský zo IV. A, Ema Gazdová zo IV. B, Lukáš Adamčik, Nela Korunová, Soňa Kešeľová a Nina Tomaščiková zo IV. C. Na 1. mieste sa umiestnil Lukáš Adamčik zo IV. C, na 2. miestne sa umiestnil Dávid Žadanský zo IV. A, ktorí postupujú do okresného kola.

            Blahoželáme všetkým úspešným riešiteľom a postupujúcim žiakom želáme úspešné vyriešenie úloh okresného kola P3, P4.

          • Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu z dôvodu vysokej chorobnosti žiakov

          • Riaditeľ Základnej školy, Obchodná 5, Sečovce podľa čl. 5 metodického usmernenia MŠVVaŠ číslo 15/2005 – R a na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trebišove informuje rodičov a žiakov školy o prerušení prezenčného výchovno – vzdelávacieho procesu na Základnej škole, Obchodná 5, Sečovce od 9. decembra 2022 do 13. decembra 2022 z dôvodu vysokej chorobnosti žiakov. Nástup žiakov a zamestnancov do školy bude 14. decembra 2022. Počas prerušenia prezenčného vyučovania škola prejde na dištančný spôsob vyučovania podľa schváleného rozvrhu hodín.

            Mgr. Daniel Szilágyi, riaditeľ školy

          • Európsky týždeň boja proti drogám

          •   Tretí novembrový týždeň sa pravidelne nesie v duchu Európskeho týždňa boja proti drogám. Oficiálne bol vyhlásený Európskou komisiou v roku 1998.  Cieľom tohtoročných aktivít bolo zdôrazniť význam prevencie v boji proti zneužívaniu drog a zároveň zvýšiť povedomie  o drogách. Pre žiakov 1. stupňa boli v utorok pripravené zábavné skladačky – puzzle - k danej problematike vo vestibule školy. V utorok a v stredu sa uskutočnili pre žiakov 4. ročníka preventívne aktivity pod názvom „Naučme sa povedať nie“. Tieto aktivity sa uskutočnili  pod vedením školskej psychologičky – Mgr. Tamary Takáčovej. V stredu sa zapojili žiaci jednotlivých tried 1. stupňa - do výroby „Plagátovej štafety“. Žiaci dopĺňali  text alebo  obrázok na plagáty po ročníkoch. Hotové plagáty sme nainštalovali vo vestibule školy. Na svete existuje: vanilková zmrzlina, čokoláda, kino, tanec, kamaráti, láska, lyžovanie a tisíce ďalších vecí, ktoré môžeme kvôli drogám stratiť.  Vždy si môžeme vybrať, vyberme si život! 

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Posolstvo Vianoc ukrýva v sebe zvláštne čaro, ktoré dokáže roztopiť naše srdcia. Žiaci 3. C triedy si spoločne zaspomínali na starkých a zapojili sa do celoslovenského vianočného projektu: Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok. Spoločne pripravili krabice pre seniorov, do ktorých vložili aj kúsok svojho srdiečka.

          • Zdobili sme vianočný stromček v III. C

          • Zdobenie vianočného stromčeka je každoročnou tradíciou, ktorá navodí tú pravú vianočnú atmosféru. Aj žiaci 3. C sa už tešia na vianočné sviatky, ktoré zahájili zdobením stromčeka. Každý z nich si vybral ozdôbky, ktoré zavesil na stromček. Spoločne sa potom tešili z krásne vyzdobeného stromčeka, ktorý im spríjemní predvianočnú atmosféru v triede.

          • Zname špivac i hutoric

          •  Víťazi školského kola „Zemplin špiva i hutori“ sa 30. novembra 2022 zúčastnili na okresnom kole v Trebišove, kde všetci úspešne reprezentovali našu školu.  Žiačka Anna Benedeková (II. A ) obsadila 1. miesto v I. kategórii.  Žiak Jakub Korytko (V. C) obsadil 2. miesto II. kategórii a jeho brat Adam Korytko (VII. C) obsadil 1. miesto v III. kategórii. Dievčatá zo VI. A triedy: Dominika Kačmárová, Zoja Kešeľová, Viktória Oravcová, Timea Pavučková a Petra Gavlová (VI. C) obsadili 3. miesto v V. kategórii ako spevácka skupina. Žiakom srdečne gratulujeme a tešíme sa na ich ďalšie prezentácie našich zemplínskych ľudových piesní. 

          • Vrchnáky pre Alexa

          • Koordinátori environmentálnej výchovy Základnej školy, Obchodná 5, v rámci ochrany života a zdravia informovali žiakov , učiteľov i verejnosť na našej škole o možnosti zapojiť sa do zberu vrchnákov „PET“ fliaš. Hlavnou myšlienkou je nielen ochrana prírody formou recyklovania a triedenia odpadu ale najmä pomoc tým, ktorí ju potrebujú. Vrchnáky zbierame pre Alexa, ktorý trpí detskou mozgovou obrnou v kvadruparetickej forme. Od narodenia s mamkou poctivo cvičí, pláva a vďaka tomu pomaličky napreduje aj jeho zdravotný stav. Zber vrchnákov bude prebiehať po celý školský rok.

            Zodpovední koordinátori environmentálnej výchovy Mgr. Ruskovská Eva za I. stupeň ZŠ a Mgr. Soták Branislav za II. stupeň ZŠ.