• Slávnostný zápis žiakov do 1. ročníka v školskom roku 2023 / 2024

          • V dňoch 1. - 2. apríla 2023 sa na našej škole konal slávnostný zápis žiakov do 1. ročníka v školskom roku 2023 / 2024. Ako deti, tak aj my učitelia sme sa tešili, keď sme videli radostné a usmiate detské tváričky. Školou ich sprevádzali rozprávkové postavičky, ktoré im pomáhali plniť úlohy. V závere, po splnení všetkých úloh, čakala na deti sladká odmena. Veríme, že deťom tento deň ostane dlho v pamäti a nedočkavo budú čakať a rátať dni, kedy sa im začne ozajstná škola. Tešíme sa na Vás a ďakujeme za prejavenú dôveru zápisom Vašich detí na našu školu!

          • Deň otvorených dverí

          • Dňa 23. marca 2023 sa v našej škole uskutočnil „Deň otvorených dverí“, na ktorom sme privítali budúcich prváčikov s rodičmi. V úvode p. riaditeľ Mgr. Daniel Szilágyi prezentoval zameranie, výchovno-vzdelávaciu činnosť a úspechy školy. Počas tohto dňa deti so svojimi rodičmi mali možnosť prezrieť si priestory školy. Nahliadli na vyučovacie hodiny: Slovenský jazyk, Matematika, Prvouka, Chémia, Biológia, Fyzika a Telesná výchova. Po krásnom a aktívnom dopoludní deti odchádzali plné zážitkov a dojmov z „veľkej školy“.

          • Svetový deň vody

          • Voda ... každodenne nám preteká pomedzi prsty ... každodenne jej striebristé kvapky stekajú nevyužite v tenších, či hrubších pramienkoch ... a my si ani neuvedomujeme, aké dôležité je jej poslanie v živote človeka. Dňa 22. marca si verejnosť pravidelne pripomína Svetový deň vody. Tento rok sa niesol v znamení témy o urýchlení zmien k vyriešeniu krízy vody a hygieny. Celosvetová kampaň s heslom “Be the change” „Buď zmenou“ motivuje ľudí, aby začali konať a aby začali od seba.

            V našej škole sme pre žiakov 1. stupňa pripravili „VODNÝ BAR“, v ktorom sme ponúkali ochutnávku vody z vodovodu a minerálnych vôd. Žiaci v daný deň prišli oblečení v modrom, vo farbe, ktorá symbolizuje vodu. Svoje predstavy o šetrení vody žiaci jednotlivých tried kreslili a písali do papierových kvapiek. Tieto kvapky sú nainštalované vo vestibule školy. Nezabudnime, že čistá voda je prvý liek na svete.

          • Ponožková výzva

          • V utorok 21. marca sme si pripomenuli Svetový deň Downovho syndrómu. Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky. Cieľom výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom. Práve vďaka informovanosti a pozitívnemu príkladu z osobnej skúsenosti môže každý z nás búrať predsudky a pomôcť týmto ľuďom, aby sa stali rovnocennými členmi spoločnosti. Preto sme sa rozhodli zapojiť do tejto výzvy aj našu školu. Deti a zamestnanci našej školy ukázali svoje originálne ponožky a spoločne prejavili solidaritu ľuďom s Downovým syndrómom a ich rodinám. Ďakujeme všetkým zúčastneným, ktorí sa do výzvy zapojili týmto jednoduchým gestom - rozdielnymi ponožkami, čím vyjadrili akceptáciu, že inakosť je normálna a patrí do nášho života.

          • Divadelné predstavenie Medovníkový domček

          • 4. marec 2023 bol pre 225 žiakov 1. stupňa výnimočný. Zúčastnili sa divadelného predstavenia v DJZ v Prešove pod názvom Medovníkový domček. Táto rozprávka bola spracovaná netradične. Známu rozprávku bratov Grimmovcov poplietol žiak Florián. A tak o vtipné momenty v predstavení nebola núdza. Herci zaujali malých divákov svojimi hereckými, ale aj speváckymi výkonmi, ktoré deti odmenili potleskom. Z divadla všetci odchádzali spokojní a dobre naladení.

            

          • MAREC - MESIAC KNÍH

          • Keďže je MAREC - MESIAC KNÍH ani žiaci II. A nezaháľali a pod vedením triednej učiteľky. Mgr. Daniely Jenčovej si v triede porozprávali o obľúbených knihách, ktoré prečítali alebo čítajú. Väčšinou to boli knihy od zahraničných autorov. Najviac bol zastúpený žáner rozprávok. Čas nám pri dobrých knihách veľmi rýchlo ubehol. Verím, že aj o rok si podobnú akciu zopakujeme.

          • Slávnostný zápis do 1. ročníka

          • Základná škola, Obchodná 5, Sečovce pozýva všetkých budúcich prváčikov, ich rodičov a príbuzných na slávnostný zápis, ktorý sa uskutoční v dňoch 1. a 2. apríla 2023 v čase od 13.00 do 17.00 hod.. Tešíme sa na Vašu účasť. Ďalšie informácie k zápisu budeme zverejňovať priebežne na našich stránkach a facebookovom profile školy.

          • Nové informácie k zápisu do 1. ročníka

          • K zápisu je potrebné priniesť si so sebou kópiu rodného listu dieťaťa, občiansky preukaz zákonných zástupcov, splnomocnenie v prípade neúčasti jedného zákonného zástupcu dieťaťa, doklady o prípadnom vyšetrení dieťaťa v CPPPaP. V prípade, že sa nemôžete zúčastniť zápisu v stanovenom čase, môžete:

            1. dieťa zapísať aj v termíne od. 1. 4. 2023 do 30. 4. 2023 na sekretariáte školy v čase od 8:00 – 15:00 hod.
            2. môžete základnej škole doručiť prihlášku + ostatné potrebné dokumenty poštou na adresu školy alebo odoslaním naskenovaných dokumentov prostredníctvom e-mailu na: skola@zsobchodna.eu
            3. elektronicky na stránke školy www.zsobochodna.edupage.org od 1. apríla 2023.

            Prihlášku môžete podať:

            1. v listinnej podobe - všetky dokumenty nájdete nižšie na stránke, vytlačíte, vypíšete, prinesiete na zápis spolu s ostatnými potrebnými dokumentami
            2. v listinnej podobe - vypíšete ju na zápise, spolu s ostatnými potrebnými dokumentami
            3. elektronicky - na vyššie uvedenom odkaze, my si vytlačíme, na zápise podpíšete. Elektronicky možno podať len prihlášku. Ostatné dokumenty je potrebné mať v listinnej podobe.

            K zápisu je potrebná účasť oboch zákonných zástupov. Ak sa niektorý zo zákonných zástupcov nemôže dostaviť, je potrebné priniesť vyplnené a podpísané splnomocnenie zákonného zástupcu dieťaťa.

            Elektronická prihláška do 1. ročníka bude spustená 1. 4. 2023.

            Ak zákonný zástupca uvažuje o tom, že dieťa bude pokračovať v plnení predprimárneho vzdelávania je povinný o tejto skutočnosti informovať riaditeľa základnej školy do ktorej dieťa zapísal. Ak riaditeľ materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia predprimárneho vzdelávania dieťaťa, zákonný zástupca predloží základnej škole fotokópiu rozhodnutia riaditeľa materskej školy o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania.

            Ak dieťa malo v školskom roku 2022/2023 odklad, rodič sa zúčastní zápisu v základnej škole nanovo.

            Podpis oboch zákonných zástupcov sa nevyžaduje, ak:

            1. jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),
            2. jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktorý nie je schopný sa podpísať) alebo
            3. vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad čestným vyhlásením zákonného zástupcu.

            Dokumenty k zápisu sú zverejnené na adrese:

          • Dvaja z jednej lavice

          • Dňa 29. marca 2023 sa šestnásť žiakov našej školy zúčastnilo vedomostnej súťaže DVAJA Z JEDNEJ LAVICE. Súťaž organizovalo Cnetrum voľného času v Sečovciach. Žiaci si zmerali sily vo vedomostnom prehľade preberaného školského učiva. Na 1. mieste sa umiestnili Alex Kičinko a Adam Holoman, druhé miesto získali Alex Koscelanský a Tamara Ľašová, tretie miesto obsadili Zoja Kešeľová a Dominika Kačmárová. Výhercom srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

          • Okresné kolo Hviezdoslavov Kubín

          • V termíne 16. - 17. marca 2023 sa žiačky našej školy zúčastnili okresného kola recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín v Múzeu v Trebišove. Vo veľmi silnej konkurencii statočne reprezentovali našu školu žiačky Emma Ihnátová (V. C), Timea Pristášová (VI. C), Daniela Vasilková (VII. C). Liána Nováková, žiačka IX. B triedy, sa umiestnila na krásnom 2. mieste v prednese prózy! Všetkým dievčatám gratulujeme a prajeme ešte veľa príjemných chvíľ strávených v spoločnosti umeleckej literatúry!

          • Divadelné predstavenie v Prešove

          • V pondelok 20. 3. 2023 sa žiaci šiesteho ročníka zúčastnili divadelného predstavenia Hrôzostrašné príbehy strýka Montagua v krásnej historickej budove Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Zaujímavé a strašidelné príbehy si tak mohli užiť v nádhernom interiéri. Všetci sa na tento deň tešili a určite naň majú aj množstvo pekných spomienok!

          • Plavecký výcvik - III. C a III. B

          • Plavecký výcvik časti žiakov 3. ročníka (15 žiakov III.C a 8 žiakov III.B) prebiehal v krásnych priestoroch plavárne ZŠ Gorkého, v Trebišove od 13. marca 2023 do 17. marca 2023, spolu v trvaní 20 vyučovacích hodín. Žiaci boli rozdelení do 4 družstiev podľa zdatnosti. Ich inštruktormi plávania boli naši skúsení učitelia telesnej výchovy Mgr. Marta Kačuňová a Mgr. Milan Siksa. O zdravie žiakov sa starala pani Magdaléna Jeváková, pedagogický dozor vykonávali triedne učiteľky Mgr. Iveta Bačová a Mgr. Dana Hruškociová.

            Cieľom plaveckého výcviku bolo, aby žiaci získali základné plavecké zručnosti vo vzťahu k plaveckej technike. Správna práca nôh, zvládnutie hrubej techniky práce paží, súhra plávania s dýchaním, preplávanie dĺžky bazéna jedným spôsobom, skákanie do vody. Cieľ bol zvládnutý u všetkých žiakov. Veľkou úspešnosťou bolo, že bojazliví žiaci prekonali strach z vody a v závere výcviku s radosťou preplávali šírku bazéna. Získať kladný vzťah k plávaniu bolo dôležitejšie ako dosahovanie rekordných plaveckých výkonov. Je už na rodičoch, ako ďalej budú u svojich detí plávanie podporovať.

            Na záver plaveckého výcviku absolvovali žiaci súťaž, za ktorú boli odmenení diplomom a vecnými cenami. Všetci žiaci získali „Mokrý diplom“ a sladkú odmenu. Ako výcvik prebiehal, pozriete si v našej fotogalérii. Druhá časť tretiakov sa teší na absolvovanie plaveckého výcviku v apríli.

          • 2 % daní pre našu školu

          • Vážení rodičia, učitelia, zamestnanci a priatelia školy,

            Rodičovské združenie pri Základnej škole, Obchodná 5 v Sečovciach je občianske združenie, ktoré je registrované ako príjemca 2% z dane z príjmu. Umožňuje nám to získať ďalšie finančné prostriedky na podporu vzdelania, športových aktivít a záujmovej činnosti našich detí. Poukázaním 2% z dane z vašich príjmov za minulý rok na účet Rodičovského združenia, môžete finančne podporiť činnosť svojich detí bez toho, aby ste niečo platili.

            Rozhodnite, či 2% z vašej dane z príjmu ponecháte štátu alebo pomôžete zlepšiť podmienky rozvoja Vašich detí. Obe potvrdené tlačivá môžete odovzdať v zalepenej obálke na vrátnici školy do 15. apríla 2023, prípadne na daňovom úrade podľa miesta trvalého bydliska do 30. apríla 2023.

          • Ponožková výzva - Svetový deň Downovho syndrómu

          • Ponožková výzva sa každoročne koná 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu. Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky. Cieľom výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom.

          • ŽABIATKA z I. C

          • Za zelenými dverami na prváckej chodbe  žijú „ŽABIATKA“.  Sú  usilovné, pracovité, veselé, húževnaté a smelé. Spolu recitujú, spievajú, skáču, tancujú. Čítajú v školskej knižnici, píšu, vyhrávajú.  Za maskota triedy si vybrali skokana zeleného a lienku sedembodkovú. Pre starkých si pripravili vystúpenie, navštívili pizzériu, obzerali motorky, zahrali si bowling, obdivovali  nafukovacieho Mikuláša, postavili si snehuliaka...

                  „Čokoláda je fajn, ale kniha je láska“ a preto na Valentína ich privítali v Mestskej knižnici v Sečovciach a zapísali za čitateľov. Spoločne sa tešia zo svojich úspechov.